books on brown wooden shelf

Boeken over psychische problemen die je moet lezen in 2019

Nederlandse boeken

Het mens achter de labels – dsmmeisjes

Hoe voelt een paniekaanval? Is iemand met borderline echt zo snel boos? Kun je meerdere persoonlijkheden hebben? Wil iemand met een eetstoornis gewoon dun zijn?

Antwoorden op deze en andere vragen vind je in de interviews en verhalen in het boek ‘ Het mens achter de labels’. Dit boek bevat ook tips voor naasten, hulpverleners en iedereen die beter wil begrijpen hoe het voelt om een psychische stoornis te hebben. Lees meer over dit boek.

Winnen of leren – Noa Pothoven

Een heftig en verdrietige autobiografie van Noa, die op 2 juni 2019 op 17-jarige leeftijd is overleden. In dit boek beschreef ze haar strijd.

“Ik was jong. Ik was elf toen het begon. Ik was al een perfectionist, iets wat me zwaar gespannen maakte omdat ik op school alles perfect wilde doen. Het was echter nog redelijk normaal. Tot ik tweemaal werd aangerand, tot ik werd verkracht. Tot dan was het normaal. Daarna was er niets meer over van mijn leven. (Over)leven. In mijn boek lees je hoe ik dat doe, of hoe ik dat in ieder geval probeer. ”

Moeder van glas – Roos Schlikker

Als kind mocht Roos thuis met de matras van de trap sjezen, kleien deed ze met een pak Becel en een advocaatje van tijd tot tijd kon geen kwaad. Haar moeder was de leukste van de straat, maar de storm in haar hoofd bleef voor de buitenwereld onzichtbaar. Niet voor Roos, die als kind al wist dat ze haar soms moest beschermen. Pas toen ze zestig was kreeg haar manisch-depressieve moeder na een eindeloos traject een officiële diagnose.
Roos Schlikker beschrijft op indringende wijze de relatie met haar moeder die aan een bipolaire stoornis lijdt,  haar dood, en de zoektocht naar haar in haar latere leven.

Zondagskind – Judith Visser

Een pure en overdonderende roman over opgroeien met autisme. Jasmijn Vink praat niet. Wel met haar hond. En met Elvis. Die zeggen namelijk niets terug en dat is fijn. Dan hoeft zij zich niet af te vragen wat er bedoeld wordt. Of na te denken over wat ze moet antwoorden. Hoe kan het dat anderen wel weten hoe ze zich moeten gedragen? Dat mensen zich kunnen afsluiten voor de voortdurende stroom van prikkels, die er bij haar voor zorgt dat haar hoofd implodeert? Met vallen en opkrabbelen leert Jasmijn hoe ze zich in sociale situaties staande kan houden.

Zondagskind vertelt het verhaal van een jong meisje dat opgroeit in de jaren tachtig en negentig, een tijd waarin weinig bekend was over autisme. Jasmijn bewandelt haar eigen, hobbelige pad en leert bij elk obstakel zichzelf en de wereld waarin ze leeft beter begrijpen. Zondagskind neemt de lezer mee in de belevingswereld van iemand met asperger.

Een boek dat beeldend en levendig beschrijft wat er nou precies omgaat in het hoofd van iemand met autisme, in dit geval asperger. Judith Visser brengt haar alter ego Jasmijn Vink tot leven vanaf de eerste bladzijde en je ziet tijdens het lezen alles voor je.

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit – Bianca Toeps

Autisme: dat is toch dat je supersnel kunt uitrekenen dat 7 augustus 1984 op een dinsdag viel? Nou… nee. Bianca Toeps legt je in dit boek haarfijn uit wat het wél betekent als je autisme hebt.

Dat doet ze bijvoorbeeld door te kijken wat de wetenschap zegt over autisme (en waarom sommige theorieën de prullenbak in kunnen), maar ook door haar eigen verhaal te vertellen, en andere mensen met autisme te interviewen.

Bianca beschrijft op een frisse en luchtige manier de verschillende situaties waar je als autist tegenaan loopt in het dagelijks leven. Daarnaast geeft ze niet-autistische mensen tips: wat je doet als iemand je liever niet aankijkt, waarom je soms beter kunt mailen en vooral waarom het helemaal geen compliment is als je zegt “maar je ziet er helemaal niet autistisch uit!’ 

Buiten Nederland

Verbinding verbroken – De ware oorzaken van depressie en de onverwachte oplossingen – Johann Hari

Wat is de echte oorzaak van depressie en wat is een echte oplossing?

Johann Hari lijdt al sinds zijn puberteit aan depressies, en begon ook al jong met het nemen van antidepressiva. Hem – en velen met hem – werd verteld dat zijn probleem werd veroorzaakt door een chemische onbalans in zijn hersenen. Eenmaal volwassen, en gewapend met sociaalwetenschappelijke kennis, begon hij te onderzoeken of dit wel klopt.

In zijn nieuwe boek stelt Johann Hari dat depressie en angst een direct gevolg zijn van onze culturele normen, maatschappelijke verwachtingen en de manier waarop we ons dagelijks leven leiden. Op basis van persoonlijke ervaringen en interviews met sociale wetenschappers die actief zijn op het gebied van de geestelijke gezondheid, introduceert Hari lezers in een geheel nieuwe manier van onderzoek naar psychische aandoeningen.

Dit vormt een radicaal ander verhaal over de oorzaken van onze pijn, en over hoe we onze weg terug kunnen vinden. Verbinding verbroken is een baanbrekend boek over de vraag wat ons nu écht ziek maakt, wat oplossingen zijn en die onze kijk op depressie voorgoed verandert.


First, We Make the Beast Beautiful – A New Journey Through Anxiety – MS Sarah Wilson

Er zijn talloze boeken geschreven over angst, maar er zijn er maar weinig waarin angst ook als bron van kracht wordt gezien. In Sarah Wilson’s First, We Make the Beast Beautiful put ze uit haar persoonlijke ervaringen met chronische angst en de jaren die ze besteedde aan het onderzoeken van haar ziekte en uiteindelijk het omarmen ervan. Het perfecte leesboek, deels autobiografisch, deels zelfhulpboek, voor iedereen die worstelt met zijn of haar eigen psychische gezondheid.

The Recovering – Intoxication and its Aftermath – Leslie Jamison

In haar indringende verhaal over verslaving en de nasleep ervan ontmantelt
Leslie Jamison alles wat je dacht te weten over herstel. Op basis van haar eigen leven en de persoonlijke ervaringen van andere -bekende en getalenteerde- verslaafden, doorbreekt Leslie Jamison de stereotypen die we hebben over verslaving en presenteert ze een verfrissend nieuwe manier van kijken naar herstel.

‘Everything Here Is Beautiful’ – Mira T. Lee

In dit boeiende verhaal vecht een jonge vrouw tegen haar psychische ziekte, terwijl haar zus zoekt naar de juiste manier om steun te bieden. Miranda is altijd al de oudere verantwoordelijke zus geweest, dus als haar jongere zus Lucia stemmen begint te horen, probeert Miranda alles te doen wat ze kan om haar te helpen. Ondanks haar inspanningen gaat Lucia verder op een zelfdestructief pad totdat beide vrouwen het risico lopen alles te verliezen, ook elkaar. Een werkelijk opmerkelijk boek over liefde, verbondenheid en opoffering, en een krachtig verhaal dat de harten zal raken van iedereen die getroffen is door psychische problemen.

A Kind of Mirraculas Paradise – A True Story about Schizophrenia – Sandra Allen

In dit spraakmakende boek over schizofrenie vertelt Sandra Allen een onbevreesd verhaal over hoe het werkelijk is om op te groeien onder het gewicht van een psychische aandoening, gebaseerd op de echte ervaringen van haar oom Bob. Het is een aanpassing van Bob’s eigen grillige memoires, en Allen’s autobiografie bevat rijke details van hun gedeelde familiegeschiedenis, de culturele en historische context, en Bob’s ervaringen in de jaren ’60 en ’70, toen hij simpelweg “gek” werd genoemd. Eerlijk, hartverscheurend en vaak humoristisch, biedt dit opmerkelijke een inzicht in geestelijke ziekten.

‘Everything Is Horrible and Wonderful: A Tragicomic Memoir of Genius, Heroin, Love, and Loss’ – Stephanie Wittels Wachs

Een van de meest voorkomende verkeerd begrepen geestesziekten van onze moderne tijd is verslaving. In haar memoires over het verlies van haar komische broer aan een overdosis heroïne komt debuutauteur Stephanie Wittels Wachs in de kern van wat de ziekte zo moeilijk te begrijpen maakt, en wat het vergeven van mensen die eraan lijden nog moeilijker maakt. Rauw en dwingende debuut die de manier waarop we kijken naar verslaving, verslaafden, en degenen die van hen houden (en hen verliezen) kan veranderen.

The Neuroscientist Who Lost Her Mind – My Tale of Madness and Recovery – Barbara K. Lipska Elaine Mcardle

Hoe is het om je geest in de diepten van de waanzin te verliezen en er dan weer uit te komen? Barbara Lipska, neurowetenschapper en geestesziekenexpert, beschrijft in verrassend detail en met scherp inzicht haar eigen schrijnende extreme geestesziekte. Haar nachtmerrie duurde maar acht weken, maar Lipska’s, ervaring die ze zich volledig herinnert, heeft de manier waarop ze kijkt naar psychische ziektes voorgoed veranderd. Een opmerkelijk verhaal over kracht, uithoudingsvermogen en het herstelvermogen van de mens.

Defying the Verdict: My Bipolar Life – door Charita Cole Brown 

Tijdens haar laatste semester op de universiteit kreeg Charita Cole Brown een extreme psychotische episode. Haar artsen twijfelden of ze in staat zou zijn om met haar bipolaire stoornis een ‘normaal’ leven te leiden. In dit autobiografische verhaal vertelt ze hoe ze toch heeft leren leven met haar psychische ziekte.

Meer boeken: