shallow focus photography of books

Boeken over psychische problemen die je moet lezen in 2020

Ook in 2020 verschenen er weer veel mooie, interessante, ontroerende en informatieve boeken over psyche en psychische problemen. Welke boeken van deze boeken moet je op de valreep 2020 eigenlijk nog even lezen? In dit artikel vind je dé boeken van 2020 over psychische problemen die je eigenlijk gelezen zou moeten hebben.

Ongezien opgegroeid – Lindsay Gibson: herstel na een jeugd met emotioneel onveilige ouders

Psycholoog Lindsay Gibson schreef dit boek al in 2015, maar in 2020 is ‘Ongezien opgegroeid’ eindelijk ook beschikbaar in het Nederlands. Dit boek is echt een must-read als je aan het herstellen bent van een jeugd met emotionele verwaarlozing of problemen met je ouders. Het boek geeft super veel inzicht in de verschillende ouderrollen en wat de impact van je opvoeding kan zijn op jou als volwassene. Door meer inzicht te creëren in wat er thuis nou precies gebeurde, lukt het vaak ook om milder te zijn naar jezelf en beter te begrijpen waar bepaalde patronen of problemen in je leven vandaan kan komen. Op die manier krijg je meer grip op je leven anno nu.

Nu ik je zie – Merlijn Kamerling: de zoektocht naar zijn overleden vader

De vader van Merlijn Kamerling was de bekende acteur Antonie Kamerling. Tien jaar nadat Antonie overleed aan zelfmoord, gaat zoon Merlijn op zoek naar wie zijn vader eigenlijk was en hoe het zat met zijn psychische problemen en depressies. Een prachtig boek dat inzicht geeft in de gevolgen van suïcide bij nabestaanden en hoe mooi het kan zijn om iemand ook na zijn of haar dood toch nog beter te leren kennen.

Het nut van angst en somberheid – Randolph Nesse: inzichten uit de evolutionaire psychiatrie

Angst, somberheid en andere psychische problemen zijn natuurlijk vervelend en het liefst wil je er zo snel mogelijk vanaf. Maar hebben angst en somberheid ook een functie, of zijn het nutteloze gevoelens? Psychiater Randolph Nesse vertelt in dit boek over de functies van angst en somberheid, waarom voelen we wat we voelen, wanneer heeft het nut en waarvoor en wanneer slaat het door en verandert het in een onnodig probleem? Een heel interessant boek als je geïnteresseerd bent in evolutie en wel eens vanuit het perspectief van de evolutiebiologie naar psychische klachten wil kijken.

Houd afstand, raak me aan – Paul Verhaeghe: Welke invloed heeft de coronacrisis op onze psyche?

Psychoanalyticus en klinisch psycholoog Paul Verhaeghe schreef tijdens de coronacrisis een boek over de impact van alle veranderingen op ons. Wat doet het fenomeen ‘huidhonger’ met ons, welk effect hebben de maatregelen op onze psyche en welke veranderingen nemen we als maatschappij mee de toekomst in? Een fijn boek om eens dieper in te gaan op de gevolgen van de coronacrisis op de mens en wat we ervan kunnen leren.

Het geschenk – Edith Eger: 12 lessen die je leven kunnen redden

Psycholoog Edith Eger overleefde Auschwitz. In haar opvallende en aangrijpende boek De keuze beschreef ze al hoe je zelfs in de meest onvrije omstandigheden ervoor kunt kiezen om toch vrij te zijn in je hoofd.

In haar nieuwe boek Het geschenk gaat ze door op dit onderwerp en helpt ze ons als lezer verder om ons te bevrijden uit de greep van gedachten en destructief gedrag. Veel mensen noemen dit boek een absolute must-read!

De jongen, de mol, de vos en het paard – Charlie Mackesy: universele lessen en wijsheden

Wellicht ben je de prachtige illustraties van Charlie Mackesy al wel eens tegengekomen op social media. Dit boek staat vol met mooie, ontroerende tekeningen en levenswijsheden. Weinig tekst, geschikt voor iedere leeftijd, simpel van opzet maar alomvattend in de boodschap en levenswijsheden die het biedt.

Zondagsleven – Judith Visser: liefde in tijden van autisme

Judith Visser schreef eerder al het veelgeprezen boek Zondagskind, een autobiografische roman over een meisje dat opgroeit met autisme. In haar nieuwe boek Zondagsleven is het meisje opgegroeid tot een vrouw die in een kantoor werkt. Dit is voor de autistische Jasmijn een ware beproeving, net zoals haar liefdesleven. Een bijzonder boek voor als je nog meer wilt begrijpen hoe een leven met autisme eruit kan zien.

Ongetemd leven – Glennon Doyle: vind het lef om helemaal jezelf te zijn

Bestsellerauteur Glennon Doyle laat in Ongetemd leven zien hoe vrouwen volledig en krachtig zichzelf kunnen zijn en daarmee meer geluk in het leven kunnen ervaren. Lezers vertellen dat het boek ‘je brein door elkaar schudt en je ziel laat schreeuwen’ en dat het je ‘aanmoedigt om je intuïtie te volgen’. Een krachtige oproep om vooral jezelf te zijn!

Meer boeken: