corona zelftest

Waarom gebruik je geen zelftest bij klachten van corona?

Een zelftest is minder nauwkeurig dan een PCR-test. Er bestaat dus een kans dat je negatief test, terwijl je wel corona hebt. Dit vergroot het risico dat mensen met klachten onterecht denken dat zij geen corona hebben en zich vervolgens weer in het publieke leven mengen. Daarom roept het RIVM op om je bij klachten te laten testen bij de GGD. Op die manier is er veel meer zekerheid over de uitslag en voorkom je dat je met klachten – die toch door COVID-19 blijken te komen – tussen de mensen gaat lopen.

Wanneer gebruik je een zelftest?

Een zelftest is vooral bedoeld voor mensen zonder klachten. Als extra safety check om te kijken of je niet toch besmet bent met het coronavirus. Je kunt bijvoorbeeld een zelftest gebruiken als je naar je oma gaat, naar je werk of studie of als je naar plekken gaat waar veel mensen samenkomen. De zelftest is namelijk niet zo gevoelig als een PCR-test, maar geeft je toch een extra stukje zekerheid.

Wat doe je bij een positieve zelftest?

Test je positief bij een zelftest? Dan is het belangrijk om je ook nog te laten testen bij de GGD. Op die manier weet je nog zekerder of je echt corona hebt (of dat het gaat om een vals positieve test, dit komt ook wel eens voor).

Ramsey Nasr maakt de balans op van een land in coronatijd

Hoe komen we uit deze crisis? Dat is de vraag die Ramsey Nasr, een van Nederlands meest veelzijdige kunstenaars, zichzelf stelt. De pandemie legt volgens Nasr bloot wat we lange tijd niet wilden zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast.