Welke boeken moet je lezen bij psychische problemen?

Welke boeken moet je lezen bij psychische problemen?

Iedereen krijgt in zijn of haar leven wel een keer te maken met psychische problemen. Je zit tijdelijk niet lekker in je vel, weet even niet wat je met jezelf of het leven aan moet. Soms krijg je te maken met een psychische stoornis en heb je zelfs psychische hulp nodig.

Boeken over psyche

In al deze gevallen kan het helpen om boeken te lezen, die je meer leren over jouw psyche. Het is fijn om te begrijpen hoe je brein werkt en om te weten dat je niet alleen bent met jouw gevoelens. Ook is het handig om praktische handvatten of kennis te hebben voor op de momenten dat je je wat minder voelt.

Deze boeken helpen bij psychische problemen

De schrijver van dit artikel is een ervaringsdeskundige die al bijna 9 jaar af en aan te maken heeft met psychische problemen en psychische stoornissen. In die 9 jaar heeft zij therapie gevolgd, maar ook veel boeken gelezen die haar zijn bijgebleven en waarvan ze vermoedt dat veel andere mensen er ook wat aan kunnen hebben. Hier volgt haar rijtje met must reads om te lezen als je in je leven te maken krijgt met psychische klachten:

The Subtle Art of Not Giving a F*ck : zó trek je je minder aan van alles

Een boek met een heerlijke titel en goed om mee te beginnen als je minder wilt piekeren en je minder wilt aantrekken van dingen waar je diep vanbinnen eigenlijk geen f*ck om geeft. Schrijver Mark Manson helpt je afrekenen met de dingen die er eigenlijk geen f*ck toe doen en geeft je meteen even mee dat je niet altijd maar positief hoeft te zijn. Wat een opluchting!

De zin van het bestaan: je hebt áltijd een keuze

Viktor Frankl beschrijft in zijn boek De zin van het bestaan hoe hij verschillende concentratiekampen overleefde. Temidden van al deze gruwelijkheden zag hij sommige mensen volledig kopje ondergaan en opgeven, maar er waren ook gevangenen die tot het einde toe hoop bleven houden en zin bleven geven aan het leven. Dit spoorde hem aan om te onderzoeken hoe je als mens kunt omgaan met zelfs de allergrootste tegenslagen en hoe je zelfs in de allermoeilijkste omstandigheden kunt leren overleven.

De tien geboden voor het brein: zó zorg je goed voor je brein

Psychiater René Kahn geeft je in zijn boek De tien geboden voor het brein tien manieren om heel goed voor je brein te zorgen. Want waarom zou je alleen je lichaam goed verzorgen en je brein laten versloffen? Het boek is erg makkelijk leesbaar en met de tips van psychiater Kahn kun je meteen aan de slag om beter voor je psyche te zorgen.

Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn? : een kijkje in de spreekkamer van de psychiater

Heb je last van psychische problemen en ben je benieuwd hoe de gesprekken in de spreekkamer van de psychiater eruit kunnen zien? In haar boek Waarom kan ik niet gewoon gelukkig zijn? kijk je mee in de spreekkamer van psychiater Esther van Fenema. Je leert meer over hoe psychotherapie werkt, maar zult ook herkenning vinden in de verhalen van anderen. Heel interessant om te lezen met welke problemen mensen bij de psychiater komen en hoe ze deze psychische problemen ook weer weten op te lossen.

Identiteit: hoe beïnvloedt de tijdsgeest onze psychische problemen?

Klinisch psycholoog Paul Verhaeghe onderzoekt in zijn boek Identiteit hoe de context waarin wij leven onze psychische problemen bepaalt. We streven allemaal naar geluk en succes, maar wat is de keerzijde hiervan en wat doet het met onze psyche? Een super interessant boek als je wilt begrijpen hoe de maatschappij waarin we leven onze psyche beïnvloedt.

Het mens achter de labels: ervaringsdeskundigen vertellen hoe het voelt om psychische klachten te hebben

In Het mens achter de labels leer je meer over mensen met psychische klachten en wat er schuilgaat achter al die labels in het psychiatrisch handboek de DSM. Het gaf mij heel veel herkenning en ik vond het ook leuk en interessant om te lezen dat een psychische stoornis er voor ieder persoon weer anders uitziet en dat iedereen zijn eigen unieke manier vindt om hiermee om te gaan.

De tools: hiermee kun je diréct je psychische problemen aanpakken

Heb je geen zin in eindeloos praten over je problemen of elke week naar een psycholoog en wil je het liefst gewoon nú beginnen met het aanpakken van je psychische klachten? Lees dan eens boek het De tools. Twee therapeuten zetten een serie tools op een rij die je meteen kunt gaan gebruiken. Als je leest wat je moet doen denk je misschien ‘huh, werkt dit?’ maar het is echt het proberen waard. Het heeft veel van de cliënten van de schrijvers erg goed geholpen en het is bovendien super praktisch en overal toe te passen. Wie niet waagt, wie niet wint!

De keuze: over hoe je altijd vrij kunt zijn in je hoofd

Nog een boek van een oorlogsoverlevende, minstens zo aangrijpend als het boek van Viktor Frankl. Ik vind dit dat iedereen het boek De keuze van Edith Eva Eger zou moeten lezen. Het is zo ontzettend inspirerend om te lezen hoe Edith om is gegaan met het overleven van de grootste verschrikkingen en hoe zij dit heeft verwerkt en tóch een waardevol leven leidt. Ze toont aan dat je áltijd de keuze hebt om jezelf te bevrijden in gedachten, hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn. En het is absoluut heel waardevol om te lezen hoe ze dit gedaan heeft en wat ze hierover geleerd heeft.

De fontein, vind je plek: kom alles te weten over jouw familiesystemen

Om jezelf en jouw psychische klachten te begrijpen, is het heel belangrijk dat je begrijpt hoe jouw familie en jouw plek in het familiesysteem jou heeft beïnvloed. Door meer te begrijpen over jouw plaats in bijvoorbeeld het gezin waar je in bent opgegroeid, kan je veel beter begrijpen waar bepaald gedrag of gevoelens vandaan komen. Het boek is heel makkelijk leesbaar en super leerzaam om te begrijpen hoe (familie-)systemen precies werken.

De kracht van kwetsbaarheid: vind de moed om niet altijd perfect te zijn

We zien vaak kwetsbaarheid als zwakte. Daarnaast streven we naar perfectie. Jezelf zwak vinden of altijd maar perfect willen zijn, kan wel leiden tot psychische problemen. Niet eerlijk durven zijn, niet durven doen wat je echt wilt uit angst of schaamte ook. Brené Brown is pionier op het gebied van onderzoek naar zaken als kwetsbaarheid, schaamte en perfectie. In haar geweldige boek De kracht van kwetsbaarheid beschrijft ze dat kwetsbaarheid juist sterk is en je kan helpen om te doen wat je écht wil. Ook leert ze je dealen met zaken als angst voor afwijzing en schaamte voor jezelf. Echt een ontzettend goed boek, geschreven door een fijne schrijfster.

Van big bang tot burn-out: begrijpen hoe stress werkt

Schiet jij bij het minste of geringste in de stress? Heb je last van paniekaanvallen of lig je ’s nachts altijd te piekeren? Dan is dit het boek voor jou. Witte Hoogendijk en Wilma de Rek leggen uit waarom we zo stressgevoelig zijn en dat dat niet raar is. Ons stresssysteem staat gewoon te gevoelig afgesteld! Weten hoe dat komt helpt enorm om je stress en gepieker te kunnen relativeren. Eigenlijk zou dit common knowledge moeten zijn.

Meer boeken: